Doorgaan naar hoofdcontent

Kersverse ambassadeurs van ontdekT @ de Pont

8 Juni afsluiting ontdekT @ de Pont: 5 nieuwe ambassadeurs. 
Zij presenteerden zich als vertegenwoordigers van dit toffe museum in de Hasselt. 

Zes weken lang hebben 5 leerlingen van BS Cleijn Hasselt dit atelier gevolgd en waren ze te gast in het museum. De wereld is groter dan de Hasselt. Dat hebben ze ontdekT door samen naar kunst te kijken, er over te praten, te schrijven en door zelf ‘kunst’ te maken.


De kinderen maakten zelf de afbeelding voor de uitnodiging en daar zijn veel mensen op afgekomen! Het was lekker vol met ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, vriendjes en vriendinnetjes, hun ouders en leerkrachten. 

Museumrol als picto 
De pers te woord staan (Brabants Dagblad)
De leerlingen kozen in de eerste les hun museumrol: waar zijn ze goed in, wat vinden ze leuk en welke rol wilden ze zelf in het museum spelen? Daarmee sloot ontdekT @ De Pont aan bij talentontwikkeling op maat. Ze maakten een button gemaakt met een eigen pictogram bij die museumrol en vertelden erover aan de gasten: Netanel had een microfoon – hij vindt het leuk om voor een groep mensen te vertellen over het museum en over de museumregels; Thomas’ picto was een oor – hij heeft een audioverhaal bij kunstwerk de Groene kamer gemaakt voor bezoekers; Faaisa tekende een groot hart – zij is  kunstgek, Elyze had een loep als picto– zij houdt van onderzoeken en vragen stellen en dat deed ze bij de kunstwerken en ze leerde het publiek ook welke vragen je zelf kunst stellen bij een kunstwerk; Festina tekende een oog op haar button – wat zie je eigenlijk allemaal in het museum, weet je wel wat je ziet?  

Geslaagde aftrap ontdekT @ de Pont
Trots op de ambassadeurs van ontdekT @ de Pont en op de nieuwe samenwerking, zijn ook Marie-José Eijkemans (educatie De Pont) en Willem de Cock (directeur BS Cleijn Hasselt. Zij vertelden aan de ouders en kinderen waarom ze dit atelier belangrijk vinden. Marie-José vindt kinderen als ambassadeurs geweldig en meneer Willem vindt het fantastisch dat de kinderen anders leren kijken, leren vertellen aan anderen over kunst. Allemaal dingen die je op school leert maar daarmee aan de slag gaan in een museum, is oefenen in de wereld buiten school.  

Rondleiding 
Als topper gaven de kinderen een rondleiding. De afgelopen weken kozen ze naast hun museumrol ook hun favoriete kunstwerk. Daarover hebben ze verteld aan de gasten. En omdat ze ook de mensen wilden laten nadenken over kunst, stelden ze allemaal een vraag bij ‘hun’ kunstwerk.   

Vervolg 
Het was een geweldige afsluiting van ontdekT @ de Pont. En weet je wat nou zo leuk is? Netanel, Thomas, Faaisa, Elyze en Festina gaan volgende week al weer aan de slag als ambassadeurs. Ze leiden kinderen van unit 2 rond die een les krijgen over kunst kijken en verwondering. 
Het komende schooljaar is er 2 keer een ronde atelier ontdekT @ de Pont. Zo krijgen ook andere kinderen die dat leuk vinden de kans om hun creatieve talenten te ontwikkelen en om ambassadeur te worden! 

Nog even oefenen voor de gasten binnen komen

Ook koffie en thee schenken is een museumrol

De gasten verwelkomen

1 Minuutje voor de presentatie 

Een certificaat voor de ambassadeurs

Een mega poster voor op school

Faaisa vertelt over De engel van Tilburg - Rob Birza

Elyze vertelt over Grosse Geister - Thomas Schütte

Thomas vertelt over  Groene Kamer van Marien Schouten

en licht ook nog toe: weet je eigenlijk wel wat je ziet?

Festina vertelt over Wachsraum - Wolfgang Laib

Natuurlijk moest er ook even naar Vertigo - Anish Kapoor gekeken worden. 
Deze kunstenaar maakt een groot buiten kunstwerk voor De Pont ter ere van het 25-jarig jubileum! 

Netanel vertelt over Wedgework III - James Turrell

 
Ingelijste kunstwerk van de leerlingen gemaakt met Marika Taborsky 

Tekst: Saskia Dellevoet
Foto's: Marika Taborksy




Reacties

Populaire posts van deze blog

ontdekT (2) @ De Pont

Met de vijf ambassadeurs in spé hebben we de Pont voor een deel bekeken. Ze spraken eerst met een museumconservator, juffrouw Maria.  Wat hebben ze vandaag ontdekT?  Juffrouw Maria vertelde dat ze met een klein team op de achtergrond in het museum werken. Daar zien de bezoekers niets van. Ze vertelde ook dat of iets kunst is een persoonlijke beleving is. Maar nog blijft het een lastige vraag.  Wat is kunst?  De ambassadeurs dachten na het bezoek aan het TextielMuseum de hele week na over 'Wat is kunst?' . Daar was de vraag zijn schimmels kunst? Die vraag slaat op de tapijten van Lizan Freijsen . Ook in De Pont kwam deze vraag weer terug: 'Waarom zijn die strandfoto's kunst?' (de foto's van de expositie van Rineke Dijkstra ) Juffrouw Maria gaf antwoord... Wil je weten 1) waarom ze op deze foto 'zo' kijken? 2) wat ze geleerd hebben over 'wat is kunst'?  Vraag het Manon, Hailie, Elyze, Britt of Femke!  Om het ambassadeu...

ontdekT: compositie en waarom De Pont suppoosten heeft

Compositie ... compo-wat?! Als je kunst kijkt, is het handig als je wat 'kijk'woorden kent zodat je weet hoe je een kunstwerk kan bekijken en beschrijven. Compositie is zo'n woord. Suppoosten zijn zaalwachters. Maar waarom heeft het museum die eigenlijk?  ontdekken en beschrijven wat je ziet   Eerder hebben we in De Pont rondgelopen met de datasceptor om enkele kunstwerken te bekijken en beluisteren. De datasceptor is een audio-rondleiding die ook voor kinderen leuk is. Het is zelfs wat begrijpelijker dan sommige van de lange teksten die bij kunstwerken staan. Die staan namelijk vol moeilijke woorden. Dat ontdekten we deze keer. Omdat het soms handig is, de betekenis van woorden die bij kunst kijken horen,  hebben we het vandaag over compositie gehad. We hebben naar de compositie van een metalen kunstwerk gekeken, met driehoeken op elkaar en gesmolten metaal langs de muren. Ook onderzochten we een fotokunstwerk van … een oude wastafel. Raad maar eens welke...

ontdekT: golven en cirkels

Al weer 3 keer zijn de ambassadeurs van ontdekT naar het museum geweest om zich te verwonderen èn om een mooie museumtour te bedenken. Deze tour is op dinsdag 19 juni.  In het TextielMuseum hebben we onder begeleiding van Tiffany Schepers, kunstenaar èn museumrondleider eens goed gekeken naar een speciale weeftechniek van een werk dat bij de expositie Kleur en abstractie, generaties in dialoog hangt. We snappen nu een beetje hoe je golven in een weefsel krijgt. Dat kan bijvoorbeeld als je de draden die van boven naar beneden in een weefsel zitten, de kettingdraden, een stuk niet mee weeft. In beide musea is veel te zien en te ontdekken. Wat ook erg leuk is, is dat je in het TextielMuseum een doe-hoekje hebt.  << We zitten daar niet elke week maar afgelopen dinsdag, konden we het niet laten!   De strepen en cirkels van kunstenaar Sean Scully   In De Pont hebben we de nieuwe expositie van Sean Scully  bestudeerd. Deze meneer is...