Doorgaan naar hoofdcontent

ontdekT: golven en cirkels


Al weer 3 keer zijn de ambassadeurs van ontdekT naar het museum geweest om zich te verwonderen èn om een mooie museumtour te bedenken. Deze tour is op dinsdag 19 juni. 

In het TextielMuseum hebben we onder begeleiding van Tiffany Schepers, kunstenaar èn museumrondleider eens goed gekeken naar een speciale weeftechniek van een werk dat bij de expositie Kleur en abstractie, generaties in dialoog hangt. We snappen nu een beetje hoe je golven in een weefsel krijgt. Dat kan bijvoorbeeld als je de draden die van boven naar beneden in een weefsel zitten, de kettingdraden, een stuk niet mee weeft.

In beide musea is veel te zien en te ontdekken. Wat ook erg leuk is, is dat je in het TextielMuseum een doe-hoekje hebt. 

<< We zitten daar niet elke week maar afgelopen dinsdag, konden we het niet laten!  

De strepen en cirkels van kunstenaar Sean Scully 
In De Pont hebben we de nieuwe expositie van Sean Scully bestudeerd. Deze meneer is geboren in Ierland, verhuisd naar Engeland en woont al jaren in de Verenigde Staten. Sommige van de werken lijken op elkaar, maar zijn ze wel hetzelfde? Als je in de Pont in de grote ruimte staat waar zijn werk hangt, zie je 2 in het oog springende stijlen: werken met gestreepte kleuren en werken waarin je iets aan vorm in kunt ontdekken. Bij de werken waar je dingen in kunt herkennen, zie je steeds een soort gesloten cirkel. De ambassadeurs kennen het verhaal dat daarachter zit.   

Waar wordt textiel van gemaakt?  
Afgelopen week waren we weer op bezoek in het TextielMuseum. Wist je dat er een bibliotheek is waar heel veel vezels waarvan textiel gemaakt wordt, tentoongesteld is. Er ging een wereld voor ons open! En het leuke is, dat je dat zelfs allemaal mag aanraken zodat je de structuur kunt voelen. Heel veel vezels komen uit de natuur. En als die bewerkt worden, kun je er bijvoorbeeld kleding van maken.  We zagen de cocons van zijderupsen. Vraag het maar eens aan de ambassadeurs welke vezels ze nog meer gezien hebben.

19 juni Museumtour
Heb je vragen of wil je zien wat we bedoelen? Loop dan tijdens de museumtour op 19 juni. Wij zijn weer bezig iets moois voor jullie te bedenken ennuh, we hebben ook opdrachten voor je.  Binnenkort hangt de inschrijflijst er weer!

19 juni Museumtour 
15.15 vertrek vanuit schoolplein BS Cleijn Hasselt
17.00- 17.15u weer terug op het schoolplein

Reacties

Populaire posts van deze blog

ontdekT (2) @ De Pont

Met de vijf ambassadeurs in spé hebben we de Pont voor een deel bekeken. Ze spraken eerst met een museumconservator, juffrouw Maria. 
Wat hebben ze vandaag ontdekT?  Juffrouw Maria vertelde dat ze met een klein team op de achtergrond in het museum werken. Daar zien de bezoekers niets van. Ze vertelde ook dat of iets kunst is een persoonlijke beleving is. Maar nog blijft het een lastige vraag. 
Wat is kunst?  De ambassadeurs dachten na het bezoek aan het TextielMuseum de hele week na over 'Wat is kunst?'. Daar was de vraag zijn schimmels kunst? Die vraag slaat op de tapijten van Lizan Freijsen. Ook in De Pont kwam deze vraag weer terug: 'Waarom zijn die strandfoto's kunst?' (de foto's van de expositie van Rineke Dijkstra) Juffrouw Maria gaf antwoord...


Wil je weten
1) waarom ze op deze foto 'zo' kijken?
2) wat ze geleerd hebben over 'wat is kunst'? 
Vraag het Manon, Hailie, Elyze, Britt of Femke! 
Om het ambassadeurschap zichtbaar te maken, kregen d…

ondekT museumroute afgesloten

Dinsdag 17 april was de afsluiting van ontdekT met een museumroute. Vier ambassadeurs namen ouders, broertjes, zusjes, opa's en oma's en vrienden mee op excursie. TextielMuseum 
In het TextielMuseum liepen we via de Wollendekenfabriek en het TextielLAB naar de expositie Kleur en Abstractie. Dat is een heel bijzondere expositie. Manon en Femke hebben echte ambassadeurs wat verteld over 'hun' kunstwerk.

Manon vertelde over een mooi werk van Harry Boom. Ze daagde ze de bezoekers uit om eens goed te kijken naar dat kleurrijke werk. "Ga maar eens naar achteren en kijk naar het kunstwerk. Welke kleur zie je het meest? En als je naar voren komt, is dat dan hetzelfde?"

Femke vertelde over een kunstwerken van Madeleine Bosscher. Het werk heet cirkel geel-zwart maar de ambassadeurs hebben het tot lampenkap gedoopt. We leerden waar het van gemaakt is en dat het uit meerdere lagen bestaat. "En hoe komt het nou dat je denkt dat het een 3D werk is?" 

De Pont
In de…