Doorgaan naar hoofdcontent

ondekT museumroute afgesloten

Dinsdag 17 april was de afsluiting van ontdekT met een museumroute. Vier ambassadeurs namen ouders, broertjes, zusjes, opa's en oma's en vrienden mee op excursie. 


Manon en Femke (en Britt) 
Britt en Elyze

TextielMuseum 
In het TextielMuseum liepen we via de Wollendekenfabriek en het TextielLAB naar de expositie Kleur en Abstractie. Dat is een heel bijzondere expositie. Manon en Femke hebben echte ambassadeurs wat verteld over 'hun' kunstwerk.

Manon vertelde over een mooi werk van Harry Boom. Ze daagde ze de bezoekers uit om eens goed te kijken naar dat kleurrijke werk. "Ga maar eens naar achteren en kijk naar het kunstwerk. Welke kleur zie je het meest? En als je naar voren komt, is dat dan hetzelfde?"

Femke vertelde over een kunstwerken van Madeleine Bosscher. Het werk heet cirkel geel-zwart maar de ambassadeurs hebben het tot lampenkap gedoopt. We leerden waar het van gemaakt is en dat het uit meerdere lagen bestaat. "En hoe komt het nou dat je denkt dat het een 3D werk is?" 

De Pont
In de Pont stond vooral de expositie van Rineke Dijkstra centraal. We bekeken 2 video-installaties waar je kinderen uit Rusland hele moeilijke dingen zag doen met hun lijf. "Waarom is dit kunst?", vroegen Britt en Elyze aan de bezoekers terwijl die naar een danseresje in opleiding keken? Nou dat was nog best lastig om antwoord op te geven. Sommige ouders vonden het wel kunst, sommigen niet. een ding is duidelijk, over kunst is veel te zeggen! En bij sommige kunst kun je meedoen.


Manon en Femke hebben ook nog iets verteld over de fotoserie van Rineke. Eerst vond ik het niet mooi maar nu vind ik het wel kunst. Daarna namen ze ons mee naar een ruimte waar het bonte werk van Bernard Frize hangt. dat was een mooie link naar de expositie in het TextielMuseum. Schilderijen kun je ook van de zijkant bekijken en dan zie je soms iets heel anders. 

Als afsluiting namen Britt en Elyze ons mee naar de groene kamer. Ook leuk want daar mag je als je handschoenen krijgt van het museum, de kunst aanraken.


Zelfs het publiek dat in het museum was, kwam meeluisteren. Super dat we 4 enthousiast ambassadeurs hebben. 3 Ambassadeurs willen door naar de volgende ronde ontdekT. 2 nieuwe ambassadeurs sluiten ook aan. In mei en juni gaan we werken aan een museumspel.
Voor nu: bedankt beide musea, voor de gastvrijheid! En bedankt voor de gastles, Marika Taborsky (De Pont) en Tiffany Scheepers (TextielMuseum)! Manon, Femke, Elyze, Britt, Hailie en Saskia.

Reacties

Populaire posts van deze blog

ontdekT (2) @ De Pont

Met de vijf ambassadeurs in spé hebben we de Pont voor een deel bekeken. Ze spraken eerst met een museumconservator, juffrouw Maria. 
Wat hebben ze vandaag ontdekT?  Juffrouw Maria vertelde dat ze met een klein team op de achtergrond in het museum werken. Daar zien de bezoekers niets van. Ze vertelde ook dat of iets kunst is een persoonlijke beleving is. Maar nog blijft het een lastige vraag. 
Wat is kunst?  De ambassadeurs dachten na het bezoek aan het TextielMuseum de hele week na over 'Wat is kunst?'. Daar was de vraag zijn schimmels kunst? Die vraag slaat op de tapijten van Lizan Freijsen. Ook in De Pont kwam deze vraag weer terug: 'Waarom zijn die strandfoto's kunst?' (de foto's van de expositie van Rineke Dijkstra) Juffrouw Maria gaf antwoord...


Wil je weten
1) waarom ze op deze foto 'zo' kijken?
2) wat ze geleerd hebben over 'wat is kunst'? 
Vraag het Manon, Hailie, Elyze, Britt of Femke! 
Om het ambassadeurschap zichtbaar te maken, kregen d…

ontdekT: compositie en waarom De Pont suppoosten heeft

Compositie ... compo-wat?! Als je kunst kijkt, is het handig als je wat 'kijk'woorden kent zodat je weet hoe je een kunstwerk kan bekijken en beschrijven. Compositie is zo'n woord. Suppoosten zijn zaalwachters. Maar waarom heeft het museum die eigenlijk? 
Eerder hebben we in De Pont rondgelopen met de datasceptor om enkele kunstwerken te bekijken en beluisteren. De datasceptor is een audio-rondleiding die ook voor kinderen leuk is. Het is zelfs wat begrijpelijker dan sommige van de lange teksten die bij kunstwerken staan. Die staan namelijk vol moeilijke woorden. Dat ontdekten we deze keer. Omdat het soms handig is, de betekenis van woorden die bij kunst kijken horen,  hebben we het vandaag over compositie gehad. We hebben naar de compositie van een metalen kunstwerk gekeken, met driehoeken op elkaar en gesmolten metaal langs de muren. Ook onderzochten we een fotokunstwerk van … een oude wastafel. Raad maar eens welke kunstwerken dat zijn als je in het museum bent! Met ont…