Doorgaan naar hoofdcontent

Atelier ontdekT @ de Pont van start

Atelier ontdekT @ de Pont had op 6 april de aftrap.
Het atelier is een samenwerking tussen basisschool Cleijn Hasselt, De Pont musuem en Hocus-Pocus-Focus. 


BS Cleijn Hasselt wil de wereld in school brengen en kinderen hun talenten laten ontdekken. De Pont zocht leerlingen van BS Cleijn Hasselt omdat kinderen goed kunnen kijken en het museum nog bekender kunnen maken. Kunstgekken, schrijvers en leerlingen die graag in de spotlights staan, konden reageren op de oproep.

Ambassadeurs van de toekomst Hocus-Pocus-Focus (Saskia Dellevoet) is door de schooldirecteur Willem Kock gevraagd om invulling te geven aan ontdekT @ de Pont, een nieuw (leer)atelier. In 6 weken leidt zij de leerlingen van ontdekT op tot kundige kijkers en ambassadeurs van dit wereldmuseum. Saskia heeft Marika Tabosky gevraagd deze 1e serie mee te begeleiden. Leerlingen leren kijken naar de kunst en ook hoe een museum werkt. Elke week leggen ze vast wat ze hebben ontdekT. De toekomstige ambassadeurs maken van hun ontdekkingen berichtjes, fantasieverhalen en filmpjes. Ook bijzonder: ze maken een stukje van de audiotour bij een kunstwerk.
Kennismaking met de directeur van de Pont

Internationaal in de Hasselt  

De leerlingen die vandaag gestart zijn, horen allemaal bij unit 3 en komen wel uit verschillende groepen (castles). Ze ontdekten al direct dat we een leuke mix vormen van leeftijden èn van achtergronden. De Pont toont in haar museum internationale kunst en wij als kersverse groep hebben ook internationale roots: Somalië, Kosovo, Kenia, Hongarije, Nederland. Ook aan de mooie namen zie je dat. Faaisa, Elyze, Levi, Netanel, Thomas en Festina hebben tijdens de 1e atelier-les kennis gemaakt met Saskia Dellevoet en Marika Taborsky.

Na een uitgebreide kennismakingsronde waarbij we ontdekten wie de schrijvers, kunstgekken en 'spotlighters' waren, gingen we op bezoek bij Marie-José Eijkemans (afdeling educatie). De kinderen kregen een De Pont t-shirt want een ambassadeur moet je wel herkennen. Zelfs de directeur van De Pont museum, Hendrik Driessen,  had vandaag even tijd voor een kennismaking met ons. En weet je wat hij zei? 'Alle kunst is onzin!' Daarover gaan wij natuurlijk nog eens filosoferen.
We hebben ook nog 3 kunstwerken met de audiotour leren kennen. De tijd van vloog voorbij. We hadden het niet eens in de gaten. Toen we weer bijna buiten stonden zei Levi: 'Konden we deze week maar skippen, dan was het nu al volgende week.'  De enthousiaste verhalen van de leerlingen zelf, volgen vanaf volgende week!

De kinderen brengen de wijk in het museum en het museum brengt de internationale wereld naar de school en de wijk. De wereld is groter dan de Hasselt!

Reacties

Populaire posts van deze blog

ondekT museumroute afgesloten

Dinsdag 17 april was de afsluiting van ontdekT met een museumroute. Vier ambassadeurs namen ouders, broertjes, zusjes, opa's en oma's en vrienden mee op excursie. TextielMuseum 
In het TextielMuseum liepen we via de Wollendekenfabriek en het TextielLAB naar de expositie Kleur en Abstractie. Dat is een heel bijzondere expositie. Manon en Femke hebben echte ambassadeurs wat verteld over 'hun' kunstwerk.

Manon vertelde over een mooi werk van Harry Boom. Ze daagde ze de bezoekers uit om eens goed te kijken naar dat kleurrijke werk. "Ga maar eens naar achteren en kijk naar het kunstwerk. Welke kleur zie je het meest? En als je naar voren komt, is dat dan hetzelfde?"

Femke vertelde over een kunstwerken van Madeleine Bosscher. Het werk heet cirkel geel-zwart maar de ambassadeurs hebben het tot lampenkap gedoopt. We leerden waar het van gemaakt is en dat het uit meerdere lagen bestaat. "En hoe komt het nou dat je denkt dat het een 3D werk is?" 

De Pont
In de…

ontdekT: compositie en waarom De Pont suppoosten heeft

Compositie ... compo-wat?! Als je kunst kijkt, is het handig als je wat 'kijk'woorden kent zodat je weet hoe je een kunstwerk kan bekijken en beschrijven. Compositie is zo'n woord. Suppoosten zijn zaalwachters. Maar waarom heeft het museum die eigenlijk? 
Eerder hebben we in De Pont rondgelopen met de datasceptor om enkele kunstwerken te bekijken en beluisteren. De datasceptor is een audio-rondleiding die ook voor kinderen leuk is. Het is zelfs wat begrijpelijker dan sommige van de lange teksten die bij kunstwerken staan. Die staan namelijk vol moeilijke woorden. Dat ontdekten we deze keer. Omdat het soms handig is, de betekenis van woorden die bij kunst kijken horen,  hebben we het vandaag over compositie gehad. We hebben naar de compositie van een metalen kunstwerk gekeken, met driehoeken op elkaar en gesmolten metaal langs de muren. Ook onderzochten we een fotokunstwerk van … een oude wastafel. Raad maar eens welke kunstwerken dat zijn als je in het museum bent! Met ont…

ontdekT: golven en cirkels

Al weer 3 keer zijn de ambassadeurs van ontdekT naar het museum geweest om zich te verwonderen èn om een mooie museumtour te bedenken. Deze tour is op dinsdag 19 juni. 
In het TextielMuseum hebben we onder begeleiding van Tiffany Schepers, kunstenaar èn museumrondleider eens goed gekeken naar een speciale weeftechniek van een werk dat bij de expositie Kleur en abstractie, generaties in dialoog hangt. We snappen nu een beetje hoe je golven in een weefsel krijgt. Dat kan bijvoorbeeld als je de draden die van boven naar beneden in een weefsel zitten, de kettingdraden, een stuk niet mee weeft.
In beide musea is veel te zien en te ontdekken. Wat ook erg leuk is, is dat je in het TextielMuseum een doe-hoekje hebt. 
<< We zitten daar niet elke week maar afgelopen dinsdag, konden we het niet laten!  
De strepen en cirkels van kunstenaar Sean Scully In De Pont hebben we de nieuwe expositie van Sean Scully bestudeerd. Deze meneer is geboren in Ierland, verhuisd naar Engeland en woont al j…