Doorgaan naar hoofdcontent

Kleur in TextielMuseum èn in De Pont

Het TextielMuseum en De Pont, 3 exposities en één kunstenaar uitgelicht. Wat heeft dat met elkaar te maken? Kleur! Vorige week bezochten we het TextielMuseum en deze week kregen we een gastles van Marika Taborsky in De Pont. 

Marika stelde een vraag over dit kunstwerk aan de ambassadeurs

De Pont - Bernard Frize en meer
Met Marika hebben we gekeken naar de kunst van Bernard Frize (1949). Wisten jullie dat deze kunstenaar houdt van werken met verschillende materialen en ... kleur! Wat leuk om wat je in het ene museum ziet en leert, ook in het andere museum op een heel andere manier terug te zien komen! Marika stelde ons allerlei vragen over hoe we dachten dat hij zijn kunst gemaakt heeft en ook over kleuren. We zijn bijna langs elk van zijn werken gelopen.

Wel eens in een kunstwerk gezeten? 
Maar voordat we daarnaar gingen kijken, hebben we zelf IN een kunstwerk gezeten in het museumcafé. Daar zagen we abstracte werken. Weer hebben we gepraat over wat kunst is.
"Hoe weten jullie nou dat dit kunst is?", vroeg Marika. Nou, daar hadden we een goed antwoord op. Wij als ambassAdeurs leren echt al goed kijken en praten over kunst. Vorige keer toen we in de Pont waren, hebben we gekeken naar enkele foto's van de expositie van Rineke Dijkstra. Dinsdag hebben we ook naar 2 kunstvideo's gekeken. We mochten mee doen met wat we zagen.

NIEUWSGIERIG? SCHRIJF JE IN VOOR ONZE MUSEUMTOUR OP 17 APRIL. DAN LATEN WE ZIEN WAT WE BEDOELEN!   

TextielMuseum 
De expositie 1920s-jazz-age-fashion-photographs was nog best ingewikkeld. Zo'n gekke kleren. "Waarom deden ze die aan? Dat is lelijk. Ah die muziek." Toen we tussen de mode en foto's van de jaren '20  liepen, hebben we gepraat en gekeken waarom we iets mooi of minder mooi vinden. Ambassadeurs leren goed kijken en vertellen over wat ze zien in beide musea.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet
Ook Kleur & abstratie, generaties in dialoog is een expositie in het TextielMuseum. Voor we naar de kunstwerken gingen kijken hebben we eerst naar een kleurenstaal gekeken die Saskia zelf heeft gemaakt. Er zijn 3 basiskleuren. Weet jij welke dat zijn?
Wat een mooie kleuren zagen we op de expositie. Vooral het bed met daaromheen allerlei gekleurde dikke touwen, trok de aandacht van de ambassadeurs. 'Mag je op het bed gaan liggen?', vroeg Femke aan een museumjuffrouw.

ontdekT is een samenwerking tussen BS Cleijn Hasselt, TextielMuseum en De Pont. 
In 6 lessen worden leerlingen opgeleid tot wijkambassadeur van beide musea.
Uitvoer: Saskia Dellevoet/ Hocus-Pocus-Focus Gastlessen: Marika Taborsky (De Pont) en Tiffany Scheepers (TextielMuseum). 

Reacties

Populaire posts van deze blog

ontdekT: golven en cirkels

Al weer 3 keer zijn de ambassadeurs van ontdekT naar het museum geweest om zich te verwonderen èn om een mooie museumtour te bedenken. Deze tour is op dinsdag 19 juni. 
In het TextielMuseum hebben we onder begeleiding van Tiffany Schepers, kunstenaar èn museumrondleider eens goed gekeken naar een speciale weeftechniek van een werk dat bij de expositie Kleur en abstractie, generaties in dialoog hangt. We snappen nu een beetje hoe je golven in een weefsel krijgt. Dat kan bijvoorbeeld als je de draden die van boven naar beneden in een weefsel zitten, de kettingdraden, een stuk niet mee weeft.
In beide musea is veel te zien en te ontdekken. Wat ook erg leuk is, is dat je in het TextielMuseum een doe-hoekje hebt. 
<< We zitten daar niet elke week maar afgelopen dinsdag, konden we het niet laten!  
De strepen en cirkels van kunstenaar Sean Scully In De Pont hebben we de nieuwe expositie van Sean Scully bestudeerd. Deze meneer is geboren in Ierland, verhuisd naar Engeland en woont al j…

ontdekT (2) @ De Pont

Met de vijf ambassadeurs in spé hebben we de Pont voor een deel bekeken. Ze spraken eerst met een museumconservator, juffrouw Maria. 
Wat hebben ze vandaag ontdekT?  Juffrouw Maria vertelde dat ze met een klein team op de achtergrond in het museum werken. Daar zien de bezoekers niets van. Ze vertelde ook dat of iets kunst is een persoonlijke beleving is. Maar nog blijft het een lastige vraag. 
Wat is kunst?  De ambassadeurs dachten na het bezoek aan het TextielMuseum de hele week na over 'Wat is kunst?'. Daar was de vraag zijn schimmels kunst? Die vraag slaat op de tapijten van Lizan Freijsen. Ook in De Pont kwam deze vraag weer terug: 'Waarom zijn die strandfoto's kunst?' (de foto's van de expositie van Rineke Dijkstra) Juffrouw Maria gaf antwoord...


Wil je weten
1) waarom ze op deze foto 'zo' kijken?
2) wat ze geleerd hebben over 'wat is kunst'? 
Vraag het Manon, Hailie, Elyze, Britt of Femke! 
Om het ambassadeurschap zichtbaar te maken, kregen d…

ondekT museumroute afgesloten

Dinsdag 17 april was de afsluiting van ontdekT met een museumroute. Vier ambassadeurs namen ouders, broertjes, zusjes, opa's en oma's en vrienden mee op excursie. TextielMuseum 
In het TextielMuseum liepen we via de Wollendekenfabriek en het TextielLAB naar de expositie Kleur en Abstractie. Dat is een heel bijzondere expositie. Manon en Femke hebben echte ambassadeurs wat verteld over 'hun' kunstwerk.

Manon vertelde over een mooi werk van Harry Boom. Ze daagde ze de bezoekers uit om eens goed te kijken naar dat kleurrijke werk. "Ga maar eens naar achteren en kijk naar het kunstwerk. Welke kleur zie je het meest? En als je naar voren komt, is dat dan hetzelfde?"

Femke vertelde over een kunstwerken van Madeleine Bosscher. Het werk heet cirkel geel-zwart maar de ambassadeurs hebben het tot lampenkap gedoopt. We leerden waar het van gemaakt is en dat het uit meerdere lagen bestaat. "En hoe komt het nou dat je denkt dat het een 3D werk is?" 

De Pont
In de…